Astrid Lindgren var en av Sveriges mest älskade författare och har lämnat ett stort arv efter sig inom barnlitteraturen. Hon föddes den 14 november 1907 i Vimmerby och växte upp på en gård i närheten av staden. Som barn var hon mycket förtjust i att läsa böcker och berättelser, och hon började tidigt skriva egna noveller.
Efter att ha gått ut gymnasiet flyttade Lindgren till Stockholm, där hon började arbeta som sekreterare på en tidning. Under sin fritid fortsatte hon att skriva noveller, och 1944 publicerades hennes första bok, ”Pippi Långstrump”. Boken blev en omedelbar succé och gjorde Lindgren till en av de mest framstående barnboksförfattarna i världen.
Under sin karriär skrev Lindgren över 100 böcker, som har sålt i miljontals exemplar världen över. Hennes verk har översatts till mer än 90 språk och har inspirerat generationer av barn och vuxna över hela världen. Bland hennes mest kända böcker är ”Ronja Rövardotter”, ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Emil i Lönneberga” och ”Mio min Mio”.
Lindgrens böcker utmärks av en stark kärlek till naturen och en tro på barnens förmåga att förstå och uppskatta det som är verkligt och äkta. Hennes karaktärer är ofta modiga och självständiga barn som tar sig an utmaningar och problem på ett kreativt och fantasifullt sätt. Hon var också en aktiv samhällsdebattör och arbetade för att främja barns rättigheter och välfärd.
År 1958 valdes Lindgren in i Svenska Akademien som den första kvinnliga ledamoten någonsin, och hon mottog många priser och utmärkelser under sin livstid, inklusive Right Livelihood Award och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Lindgren avled den 28 januari 2002, men hennes arv som författare och samhällsdebattör lever vidare och fortsätter att inspirera och engagera människor över hela världen.
Astrid Lindgren föddes den 14 november 1907 i Vimmerby i Småland och växte upp på en bondgård i närheten. Hennes föräldrar, Samuel August Ericsson och Hanna Jonsson, var fattiga bönder och Astrid var den yngsta av fyra syskon. Hon hade en svår barndom, med en far som var sträng och avvisande och en mor som drabbades av sjukdom och dog när Astrid bara var 14 år gammal.
Efter avslutad skolgång arbetade Lindgren som kontorist på ett bokförlag i Stockholm. Hon gifte sig 1931 med Sture Lindgren, som senare skulle bli chef för Svensk Filmindustri, och tillsammans fick de två barn, Karin och Lasse. Astrid Lindgren började skriva sagor som hon berättade för sina barn, och efter att ha skickat in en novell till en tävling vann hon första pris och fick därigenom sin första bok publicerad.
Astrid Lindgrens författarskap tog fart på allvar 1945 med utgivningen av ”Pippi Långstrump”. Boken om den rödhåriga flickan med de starka krafterna och den ovanliga livsstilen blev en omedelbar succé både i Sverige och internationellt. Lindgren fortsatte att skriva böcker och skapade flera andra kända karaktärer, som Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och Madicken.
Lindgrens böcker präglas av hennes kärlek till barn och en djup förståelse för deras tankar och känslor. Hon skrev om svåra ämnen som död, krig och orättvisor på ett sätt som gjorde att barnen kunde förstå och ta till sig budskapet. Astrid Lindgrens böcker är än idag älskade av barn över hela världen.
Förutom att vara författare var Astrid Lindgren också en aktiv samhällsdebattör. Hon engagerade sig i frågor som yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och kämpade för barns rättigheter. Hon var även en av grundarna av Barnens Dag, som firas den 20 november varje år till minne av FN:s barnkonvention.
Astrid Lindgren fick flera priser för sitt författarskap, bland annat ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) som är världens största barn- och ungdomslitteraturpris, och tilldelades även den svenska regeringens Illis Quorum-utmärkelse. Hon var också den första kvinnliga ledamoten av Svenska Akademien.
Astrid Lindgren dog den 28 januari 2002, men hennes arv lever vidare i form av hennes böcker som fortfarande läses och älskas av barn och vuxna över hela världen.